ecopolicy21

“Hoe kunnen we leren omgaan met complexe systemen en netwerken? Door learning by doing, spelend uitproberen, zelf vormgeven en ervaren.”

Frederic Vester over zijn computergame ecopolicy

 

 

ecopolicy
Frederic Vester ontwikkelde de simulatiegame ecopolicy om jongeren en volwassenen te leren netwerkdenken. In de game bestuur je een land dat in wanhoop verkeert. Je hebt 12 rondes om het land weer tot een gezond evenwicht te brengen. Spelenderwijs leer je omgaan met complexiteit. Probeer je de kwaliteit van leven te verbeteren door banen te creëren en de productie op te voeren, dan neemt bijvoorbeeld ook de milieudruk toe. Daarmee verslechtert de kwaliteit van leven weer. Ga je toch door met maatregelen waarbij je alleen denkt aan het directe effect van je ingreep dan zet de bevolking je af en stuurt je het land uit.

De kracht van ecopolicy is de simulatie en visualisatie van alle ingrepen die je doet. Je ziet direct op welke –onverwachte- gebieden in het land gevolgen van je beslissingen merkbaar worden. En je merkt hoe lang sommige effecten door kunnen werken, of je dat nu wilt of niet. Zo ontwikkel je de vaardigheid om iedere beslissing eerst te bekijken in zijn samenhang met andere factoren en in het gehele netwerk. Een onmisbare vaardigheid voor iedereen die actief wil deelnemen aan onze complexe “netwerk” samenleving waarin steeds meer met steeds meer samenhangt.

ecopolicy2

 

“Wat we nodig hebben is een nieuwe kijk op de werkelijkheid: het inzicht dat veel van wat we als gescheiden waarnemen, in werkelijkheid samenhangt. Onzichtbare draden die zich achter de dingen die we waarnemen met elkaar verweven, zijn voor de gebeurtenissen in de wereld vaak belangrijker dan de dingen zelf.”

Frederic Vester

 

Je eigen netwerk maken

ecopolicyade1De game is een leermiddel om “complexiteitsvaardig” te worden. Maar het gaat er om wat achter de game zit: netwerkdenken. De kracht van netwerkdenken is dat je in allerlei situaties “je eigen netwerk” kunt maken en je leert door te doen! Juist daarom is werken met ecopolicy essentieel: gaming is snel en effectief om vaardigheden te ontwikkelen.

 

 

Ecopolicyade

ecopolicyadelogoVan de Wijnckel Adviezen is de officiële Nederlandse ecopolicy partner van Malik Management. In partnership met Malik Management organiseren wij ecopolicy events en de Nederlandse jongerencompetitie: de ecopolicyade. De simulatiegame ecopolicy is een introductie in netwerkdenken: een nieuwe aanpak voor onze complexe wereld. Ecopolicy is een leermiddel waarmee jongeren en volwassenen zeer snel complexiteitsvaardig worden door te spelen. De ecopolicyade is een initiatief om de kracht van netwerkdenken te verspreiden.

 


{youtube}mtJCh2xBw1o{/youtube}

ecopolicy® en ecopolicyade® zijn intellectueel eigendom van Malik Management.

 

Downloads:

ecopolicyade flyer

ecopolicyade magazine

 

Links:

Software direct bestellen: www.frederic-vester.de/eng/shop

Ecopolicyade @ malik management: www.malik-management.com

Ecopolicyade in Duitsland: www.ecopolicyade.info