In opdracht van de Bachelor ICT van de Hogeschool Zeeland heeft Van de Wijnckel Adviezen een ecopolicy event verzorgd tijdens de jaarlijkse scholierenmanifestatie. Van 24 t/m 27 januari 2011 hebben 150 scholieren met ecopolicy gewerkt.

Na het succes van vorig jaar, konden ook dit jaar weer 3e-jaars scholieren van meerdere middelbare scholen in Zeeland komen proeven aan de opleiding (Bedrijfskundige) Informatica door o.a. met de game ecopolicy te werken. Via het spel ervaren jongeren dat ICT overal is, van spel tot politiek!

ecopolicy17 

Het is vooral belangrijk om te leren systeemwerken om ICT goed in te zetten in complexe situaties. Zo is ecopolicy een training in systeemwerken. Het tempo waarmee de teams dit onder de knie krijgen is verbazingwekkend: binnen één lesuur leiden jongeren hun land van wanhoop tot een gezonde staat! En ecopolicy is nu zeer actueel: de situaties in Egypte en Tunesië kunnen in de fictieve landen van ecopolicy ook gebeuren!


De Sociale Staat van Zeeland

In Zeeland is ecopolicy net zo actueel. De Provincie Zeeland en Scoop hebben de leefbaarheid voor Zeeuwse burgers onderzocht: de Sociale Staat van Zeeland. Voor acht thema’s is de huidige staat in kaart gebracht: Veiligheid, Gezondheid, Mobiliteit, Leren, Wonen, Werken, Zorgen en Vrije tijd. Na de training met de game, zijn de scholieren verder gegaan met deze echte situatie door zich af te vragen: “Hoe werkt de Sociale Staat van Zeeland?” Vanuit ieder thema zijn relaties gezocht met andere thema’s.

ecopolicy18 

Dit is een eerste stap om jongeren te laten bijdragen aan Zeeuwse simulatiemodellen voor Sociaal Beleid om de leefbaarheid te behouden en te verbeteren.


Links

ecopolicy in Nederland 

Bachelor ICT van de Hogeschool Zeeland

Provincie Zeeland - Sociale Staat van Zeeland

Provincie Zeeland - Sociale Staat op kaart

Scoop - Sociale Staat van Zeeland