In opdracht van de Pabo van de Hogeschool Zeeland heeft Van de Wijnckel Adviezen een ecopolicy event verzorgd tijdens tijdens de bijeenkomst van het Netwerk Boeiend Onderwijs op 23 februari 2011 bij de HZ in Vlissingen.

 

Het thema van deze bijeenkomst was Boeiend Onderwijs met een focus op systeemdenken. Zo’n 200 professionals voor primair, voortgezet, speciaal en hoger onderwijs uit Zeeland en omstreken werden verwelkomd door Henk Zielstra, directeur van de Pabo Hogeschool Zeeland. In de plenaire inleiding gaf Jan Jutten van Natuurlijk Leren een speech over wat Boeiend Onderwijs voor hem betekent.

nbo1

Vervolgens konden de deelnemers kiezen uit vijf workshops. Mike van de Wijnckel heeft een workshop georganiseerd met ecopolicy om met de deelnemers te ervaren hoe gaming een boeiende werkvorm kan zijn voor het onderwijs. Hij werd vergezeld door Carlos de Smit, Decaan havo/vwo van het Zwin College in Oostburg.

ecopolicy19ecopolicy20 

Carlos heeft verteld hoe hij ecopolicy gaat gebruiken als training voor een groep scholieren, om deze werkvorm daarna in te bedden in een praktische opdracht rondom de Sociale Staat van Zeeland en in specifiek West Zeeuws-Vlaanderen. Als decaan en docent maatschappijleer vindt hij het boeiend om in school te werken met de maatschappelijke werkelijkheid waarin we leven. Vanwege de kleine groep (10 personen) kwamen boeiende gesprekken op gang over de ervaringen van de deelnemers met ecopolicy en hoe gaming op maat er uit zou zien voor hun. Er was tevens een ervaren mindmapper aanwezig die een mindmap heeft gemaakt als impressie van de workshop.

boeiend2boeiend3 

Na de workshops kwamen alle deelnemers weer samen in één grote ruimte. Daar konden ze in kleine groepen met deelnemers van alle workshops in gesprek gaan en zelf tot acties komen. Opvallend was dat één deelneemster uit de ecopolicy workshop als leerkracht groep 8 direct wilde starten met ecopolicy in haar klas op de basisschool! Dit is een sprekend voorbeeld van daadkracht die uit zo’n bijeenkomst kan voortkomen.


Links

ecopolicy in Nederland

Foto-album inpiratiebijeenkomst Boeiend Onderwijs